Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Aki a megbízatást komolyan vette…. 96 éves Dobroviczky Ferenc, a hevesi Sakkmúzeum alapítója

2019. november 15. - Gömöri Ilona

Jeles alkalom, hogy Dobroviczy Ferenc, a város sakkmúzeumának megalapítója, 96 éves lett.
Őt köszöntjük, ünnepeljük, nemcsak mint múzeumalapítót, hanem mint a köztiszteletben álló embert, aki a sorstól nagyon szép életkort kapott.
Szép kort, de küzdelmekkel teli életet.

scan_1.jpg

1923. november 16-án született. Keményen dolgozó munkáscsalád volt az övék, ahol már gyermekkorban megkövetelték a fizikai munkát. 9 évesen már marokszedőként dolgozott aratáskor a nagybirtokon.  Erős helytállásra nevelték.
Ezt még inkább felerősítette, amikor tíz éves korától, 1933-tól elkezdett bokszolni a Miskolci Munkás Amatőr Club ökölvívójaként. Innentől kezdve a tanulásnak és a sportnak élt.
Ahogy magáról vallott egy riportban: „Nem akartam szegény és gyenge ember maradni, ezért minden nap futottam, és hittem abban, hogy eredményt tudok elérni. Két év múlva már korosztályom magyar bajnoka voltam, 18 éves koromban pedig Berlinben legyőztem a németek Európa bajnokát, Joseph Peppert.”
Mindig kitűnő tanuló volt, ezért sporteredményei és a református egyház segítségével Marosvásárhelyre került, ahol felvették a Bolyai János Egyetem Katonatisztképző Főiskolájára. Tervező, berepülő mérnök akart lenni. Azonban épp csak befejeződött az iskola, azonnal a frontra küldték repülő hadnagyként.  A 217-es lövészezredhez osztották be, mindenkor az első ütközetekben kellett részt vennie.  Részt vett az Odera-híd védelmében, túlélte Drezda bombázását, majd szovjet fogságba esett. Megismerte Auschwitz-ot és a legszörnyűbb szenvedéseket.
1945 szeptemberében esett fogságba és négy év múlva érkezett haza teljesen leromlott állapotban, 31 és fél kilósan. A szibériai mínusz 87 fokos hideget kevesen élték túl. Neki is elfagyott keze-lába, egy német sebész segítette vissza az életbe. A rabságból való szabadulás kalandos, regénybe illő külön történet.
Erős szervezetének köszönhetően hamar talpra állt, de komoly látási zavarai keletkeztek, 1970-től kezdve gyakorlatilag nem lát.
Sosem tudott tétlenül ülni. Bányamérnöki diplomát szerzett, és a sportot sem felejtette el. Diósgyőrben 3 magyar ifjúság bajnokot nevelt ki és mesteredzői oklevelet is szerzett.
Amikor Heves megyébe került, rábízták a megyei Sakkszövetség elnöki tisztét. A megbízatást komolyan vette. Gyöngyösön 116 versenyzővel az ország akkori legnagyobb szakosztályát hozta létre. 10 éven át szerkesztette a megyei sakkhíradót. Megtanult vakon, normál írógépen dolgozni, és hat lapot tudósított a megyében történt sakkeseményekről. 1983-ban megkapta Gyöngyös város díszpolgári oklevelt, 1992-ben pedig a gróf Eszterházy Miklós életműdíjat.
Több nemzetközi sakkversenyt rendezett, és ezekre nagyméretű, színes Évkönyveket készített, melyek napra pontosan mutatták az országban zajló mérkőzések eredményeit. Egy ilyennel találkozott Kádár János, akivel később baráti kapcsolat alakult ki.
Nemcsak a játszmák eredményeit gyűjtötte, hanem minden olyan relikviát, melyek kapcsolódnak a sakk történetéhez. Ennek eredményeként gyűlt össze a múzeum anyaga.

03a.jpg

Hevesen 1987-ben nyílt meg a Sakkmúzeum, mely ma is a város egyik fő látnivalóját, kuriózumát jelenti.  Feri bácsi azóta is Hevesen él, és jelentősen gyarapította a múzeum anyagát. A kiállítás lényegében az ő személyes munkáját tükrözi, melyen látszik a tárgyaihoz kötődő személyes viszony. A hevesi emberek büszkén hozzák el ide vendégeiket messze földről is. Több mint százezer látogató megfordult már falai között.

 Kívánom, éljen köztünk még sokáig békességben. Boldog születésnapot kívánok, Isten éltesse sokáig!

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr4715307830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása