Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

„Szerencsés és baljós időkben is egyenesen!” Németh Albert nemzetőr őrnagy 200. születésnapjára!

2020. március 21. - Gömöri Ilona

Ki volt ez a bátor tekintetű, erős vonásokkal és tekintélyes termettel megáldott férfiember? Katona, művelt szónok és az országgyűlés tréfamestere egy személyben?

Mi, hevesiek minden évben megkoszorúzzuk síremlékét a heves-pusztacsászi temetőben az 1848-49-es megemlékezések alkalmával. De mennyire ismerjük mint embert?

nemeth_albert_arcmasa_1882-bol.jpg

Kétszáz éve született, 1820. március 22-én, Vas vármegyéből származó nemesi családban. Apja, sőt nagyapja is jelentős katonai és politikai pályát futott be.

Albert már 20 évesen bekapcsolódott a Heves vármegye kormányellenes mozgalmaiba. Jogot tanult, 24 évesen jegyző, 28 évesen országgyűlési képviselő lett, majd a szabadságharcban nemzetőr őrnagy. A szabadságharc bukása után pusztacsászi birtokán gazdálkodott, majd 1861-től élete végéig szinte folyamatosan helye volt az országgyűlésben. Kortársai feljegyezték róla, hogy európai műveltségű, kiváló szónoka a "T.Háznak", ugyanakkor zseniális humorú, anekdotázó tréfamester. Határtalan tisztelője volt Kossuth Lajosnak, akit adomáival évente felkeresett Turin melletti száműzetésében. Németh Albert rendkívüli egyéniségét Mikszáth Kálmán is megörökítette.

A Vasárnapi Újság jellemzésében így írt róla halála előtt hét évvel (1880): „A kik sokáig voltak Németh Albert közelében: emlékét és anekdotáit még unokáiknak is át fogják adni, és ő már, noha még erőteljes férfiú, régen el lesz temetve, a mikor még országgyűlési hagyományok sokáig megemlékeznek róla.”

1887. március 28-án Pusztacsászon, a családi kúriában hunyt el.

Életpályájában beigazolódott nemesi családjuk jelmondata:

"Prosperis et dubiis temporibus rectus"

„Szerencsés és baljós időkben is egyenesen”

Németh Albert egyéniségéről bővebben itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr415542382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása