Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Kéményseprőt látok, szerencsét találok!

Újévi jókívánság egy régi hevesi "füstfaragóval"

2019. december 31. - Gömöri Ilona


Kéményseprővel találkozni szerencsét jelent, különösen szilveszterkor vagy újév reggelén. Mivel manapság nem sok esélyünk van erre, így most egy régi hevesi mesterrel kívánok boldog új évet!

Tudta, hogy miért éppen a kéményseprő hoz szerencsét?
Mert kisöpri az óév kormát-piszkát, elviszi a rossz szellemeket a kéményből, megszabadít a betegségektől, a rontástól és minden bajtól. Miután ezektől megszabadultunk, az újév tisztánlátást és jó irányú fejlődést hoz majd számunkra.
A kéményseprő személyét régen kiemelt tisztelet övezte. A mesterség a középkorban jött létre, Magyarországon az 1590-ből ismerjük név szerint az első „füstfaragót”. A taliánok (olaszok) tanították meg a magyarokkal e foglalkozás tudományát. Gyorsan megbecsült szakmává vált, hiszen mindenkinek fontos volt, hogy rendben legyen a kéménye, megelőzzék a tűzeseteket. A kéményseprőt a régi világban szívesen fogadták, hiszen hozta-vitte a híreket, beszélgetett, sokszor derültséget keltett.

1_4.jpg

Heves egyik elismert kéménytisztító mestere volt mintegy száz éve Bleier Ernő. A fennmaradt számla szerint - melyet 1917. december 31-én állítottak ki - a hevesi „Nagyságos Plébános úr”-tól az évi munkájáért 3 korona 60 fillér járt neki.
A mesterség eszközei igen szép grafikával megjelennek a számlán, valamint Bleier Ernő bélyegzőjén is.
Könnyen kitalálhatjuk, ki lehet a kéményseprő alatti ovális mezőben lévő alak. Szent Flórián ő, akit nemcsak a tűzoltók, hanem a kéményseprők is védőszentjükként tisztelnek.

 Bleier Ernő mesterrel együtt kívánok én is az újévre tisztánlátást, megnyíló távlatokat  (kéményeket) és sok-sok szerencsét!

 szilveszteri_kepeslap.jpg   
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr2915374452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása