Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Hogyan kapta Malinovszkij marsall nevét a hevesi művelődés háza? 1967. április 1.

2022. január 30. - Gömöri Ilona

Ebben az évben lesz 55 éve, hogy felavatták a Heves Járási Művelődési Otthon új épületét. 
Arra, hogy először Malinovszkij marsallról nevezték el, talán csak azok emlékeznek, akik ott voltak 1967. április elsején az átadó ünepségen.

Másfél évig tartott az építkezés hat és fél millió forintos beruházással, mire 1967 tavaszára elkészült a Hevesi Járás új művelődési háza. Megnyitása minőségi előrelépést jelentett a helyi kultúra számára. Négyszáz fő befogadására volt alkalmas, míg a régi épület csak 270 személyt tudott fogadni. Modern színházterem, mozi, könyvtár várta az érdeklődőket, de az intézménynek saját színjátszó csoportja és népi zenekara is működött. A járás híres volt kórusairól – a 17 községnek 22 énekkara volt – akik gyakran vendégeskedtek az épületben.

muv_otthon_szembol_tulok.jpg                 Képeslap. 

A hivatalos átadó ünnepséget április 4-re, a “Felszabadulás ünnepére” tervezték. Mivel április 4. keddi napra esett, a nagyszabású megnyitót célszerűbb volt szombaton, április elsején megtartani.
Az ünnepségen Sramkó László, a Hevesi Járási Pártbizottság első titkára javasolta, hogy az új művelődési házat nevezzék el Rogyion Jakovlevics Malinovszkij marsallról, a Szovjetunió honvédelmi miniszteréről. Az első titkár szavai szerint Malinovszkijt nemcsak katonai, hanem baráti szálak is fűzték Heveshez, hiszen 1944-45 telén a II. Ukrán Front parancsnokaként a községben volt a főhadiszállása.

A javaslat szomorú aktualitását jelentette, hogy Malinovszkij marsall előző napon, 1967. március 31-én hunyt el. Az ünnepi megnyitó résztvevői a javaslatot egyhangúlag elfogadták és egy perces néma felállással adóztak a marsall emlékének, akinek temetésére külön küldöttség utazott Moszkvába Hevesről.

Meddig viselte az intézmény Malinovszkij nevét? Feltehetően nagyon rövid ideig, hamarosan Móricz Zsigmond Nagyközségi – Járási Művelődési Központ néven szerepel a dokumentumokban.

muv_otthon_kepz_alap_tulok.jpg                 Képeslap. 

Forrás:
Népújság. A Magyar Szocialista Munkáspárt Heves megyei Bizottsága és a megyei tanács lapja. Eger, 1967.

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr9816951658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása