Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

1956. október 28. 14 óra - a nagygyűléssel kezdődött...

2020. október 28. - Gömöri Ilona

Hevesen az 1956-os forradalmi események október 28-án kezdődtek el.
A Községháza előtt 14 órakor hatalmas tömeg gyűlt össze, akik a régi vezetők leváltását követelték. Guba Dezső egy asztalra állva igyekezett az indulatokat fékezni, a törvényesség betartását kérve. Megválasztották a Forradalmi Munkástanácsot, mely átvette a helyi államhatalmi szerv feladatait, irányította a település életét.
Este az utcai csoportosulások során kiszabadították a rabokat, mások a régi vezetőkön akartak bosszút állni. Több pártfunkcionáriust saját érdekükben börtönbe kísértek. Az atrocitásokat Maczky Béla nemzetőrparancsnok és G. Kovács László rendőrtiszt akadályozta meg. 

a.jpg        A Községháza az 1950-es években, a forradalmi események helyszíne

b.jpgA BÜSZKESÉGPONT emléktáblája, a kiállítás részlete

Ezen a történelmi helyen, a régi Községháza, ma Múzeum épületében található a BÜSZKESÉGPONT a hevesi 1956-os résztvevők tiszteletére, ahol kiállításon mutatjuk be életútjukat. 

c.jpgA Községháza napjainkban, ma  Helytörténeti Gyűjtemény

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr5516261982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása