Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

"Üzletemet becses pártfogásába ajánlom..." Ünnepi csemegék a századfordulón Fábián Viktor hevesi kereskedőtől

2019. december 30. - Gömöri Ilona

Nehogy azt gondoljuk, száz évvel ezelőtt gondot okozott Hevesen az ünnepi finomságok beszerzése. Jobbnál jobb üzletek sorakoztak a főtéren, melyek kínálatáról hű képet adnak a kereskedők korabeli hirdetései. Vásárlóerőben sem volt hiány, hiszen a századfordulón Hevesnek tehetős polgársága volt: hivatalnokok, ügyvédek, orvosok, tanítók, nemes asszonyságok. Ünnepre készülve az iparosok és a gazdák többsége is  megengedhette magának, hogy különleges csemegéket vásároljon. 

Minden igényt kielégítő választékkal és "kitűnő tisztelettel" várta a vásárlókat a hevesi főtéren álló üzletébe Fábián Viktor is, aki fűszereket, csemegéket és bőröket is árult. 

A téli idényben, decemberben különösen igyekezhetett bő árukészlettel várni a vásárlókat. Pillantsunk be, mit választanánk!
Gyümölcsök, magvak és zöldségek:  ananász, Barber-datolya, malagaszőlő, cukrozott gyümölcsök, szultánfüge, nápolyi mogyoró, tiroli gesztenye, boszniai szilva, stokeroi, zöld és sárga borsó, lencse.

Sajtok. olmützi kvargli, többféle magyar és francia gyártmányú sajt.

Húsok: prágai sódar, füstölt marhanyelv, marha oldalas.

Halak: koronaszardínia, oroszhal, csemegehering, pisztráng, rák, "tunhal", szardínia, ajókagyűrű, kaviár.

Italok: cuba és brazíliai rumok, francia likőrök, magyar és francia konyak, "kínai thea fajok". 

Sütemények, csokoládék: Gabos-féle teasütemények, francia Shuhard csokoládé, Heller-cukorkák, karácsonyi cukorkák. 

A felsoroltakon kívül Fábián Viktor nagy választékot ígér üzletében. Minden bizonnyal szakmailag kiváló, hozzáértő kereskedő lehetett. Üzletét  a nagy választékon kívül  a pontos kiszolgálás miatt is ajánlotta vásárlói "becses pártfogásába". 

scan_4.jpg

fo_ter_1910-es_evek.jpg

Főtéri üzletsor az 1900-as évek elején. Fábián Viktor üzlete ezzel szemben volt, mely később leégett. 

Forrás: Heves és Vidéke c. hetilap 1901

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr4415373830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása