Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Piroska-villa, a hevesi korzó ékessége

2022. szeptember 25. - Gömöri Ilona

Van egy különleges épület a Szerelem Alfréd utcában, mely egyediségével az utca meghatározó látványelemévé vált. Fatornácos háznak vagy Piroska-villának is nevezik. Heves büszkesége volt ez a villa száz-százhúsz évvel ezelőtt, több korabeli képeslapon is szerepel.
Ki építtette és mikor? Kiről nevezték el? Miért számított divatosnak akkor az építésmódja?
Új kutatásom eredményét szeretném megosztani az érdeklődőkkel.

 

1_11.jpg

A villát a boldog békeidőkben, 1902-ben építtette Heves egyik rangos személyisége, Nemcsik Kálmán, a Hevesi Királyi Járásbíróság vezetője. A ház helyének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. Az új, alig több mint tíz éve megnyitott Szerelem Alfréd utcán építették fel, mely akkor Heves legszebb utcájának számított. Megnyitására azért került sor 1889-ben, mert akkor építették ki a vármegyei törvényhatósági út új szakaszát, mely Dormándtól Hevesen át Jász – Nagykun – Szolnok vármegye határáig tartott.
Heves város képviselő-testülete törekedett arra, hogy az új utca valóban a község legszebb utcája legyen. Ezért szabályzatot alkottak az itt felépítendő házak építésmódjáról, utcafrontjuk kialakításáról. A rendelet betartását „szépítészeti bizottság” felügyelte és ellenőrizte.
A század elejére módos polgárházak sora épült itt, a korzó pedig Heves polgári fejlődésének jelképévé vált. Az utca kezdetén, az Úrikaszinó előtt rendszeresen térzene szólt, középrészén (ma Szerelem Alfréd u. 20.) nyílt a népkert, a helyi kultúra fontos helyszíne. Vasárnap délutánonként sétálókkal népesült be a korzó. A lányok szívesen vonultak végig egymást karonfogva a kellemesen üdítő élményt nyújtó Nyitrai-tóig, majd vissza.
2_5.jpg

Az utca különleges, legszebb háza volt a Piroska-villa. Tornya messziről látszott, vonzotta a járókelők tekintetét.  Stílusa az alpesi házak hangulatát idézte. A nyitott fatornác díszesen faragott oszlopaival a svájci hegyek jellemző épülettípusa. Gyakran építették fürdő- és pihenőhelyeken, az ott megforduló vendégek pedig szívesen vitték mintaként haza akkor is, ha típusa a sík vidéken idegennek számított. Feltehetően Nemcsik Kálmán is utazásai alkalmával figyelte meg a divatos építésmódot.
A jó ízlésről és jómódról tanúskodó villa 1902 őszére épült fel. A tetőszerkezet és a torony elkészülte alkalmával nagyszabású bokrétaünnepet is tartottak, melynek emlékét korabeli feljegyzés is megőrizte.
Az építtető Nemcsik Kálmán ekkor 59 éves volt, már több mint tíz éve a Hevesi Királyi Járásbíróság vezetőjeként pályája csúcsán állt.
Hogyan került Hevesre és miért nevezte Piroska-villának a házát?
Nagykőrösön született 1843-ban. A nagykőrösi református kollégiumban érettségizett. Arany János és Szilágyi Dezső tanították. Közigazgatási pályafutását Szolnok megyében kezdte, a vármegyénél. 1872-ben, 29 éves korában került Hevesre, ahol előbb albíró volt, majd 1890-ben lett a Járásbíróság vezetője. Nemcsak a közigazgatásban vitt vezető szerepet, a társadalmi életben is tisztségek egész sorát viselte. Számtalan közéleti megmozdulásnak, eseménynek kezdeményezője vagy részese volt.
Felesége, Őrley Piroska Nagyváradról származott. Az esküvőjüket is Nagyváradon tartották 1886 májusában. A nevezetes partiumi családnak több kiemelkedő egyénisége volt. Őrley Piroska öccse, Kálmán Bihar megyei főjegyző. Húga, Őrley Flóra híres operettprimadonna.
A Piroska-villa elnevezést a feleség, Őrley Piroska és leányuk, Nemcsik Piroska nevéről kapta az épület.
3_5.jpg

Nemcsik Kálmán 1911-ben vonult nyugalomba. Ebből az alkalomból – „sok évi hű és buzgó szolgálata elismerésérül” – királyi kitüntetést kapott, Ferencz József a III. osztályú Vaskoronarendet adományozta számára.
Nemcsik Kálmán 1914-ben, felesége 1932-ben hunyt el. Leányukra, Nemcsik Piroskára – aki idős korában a „nagyáruda engedélyeseként”, trafikosként dolgozott – még ma is többen emlékezhetnek.

4_3.jpg

A mellékelt képeslapot a tizenéves Nemcsik Piroska küldte Hevesről 1906-ban barátnőjének, Árkosy Líviának Nagyszebenbe a „Szt. Ferenczrendi nővérek” zárdájába. Képes oldalán „ez a mi házunk” kifejezéssel pontosan megjelölte négy éve épült házukat.

A villa – bár mára sokat veszített eredeti szépségéből – egyediségével ma is az utca meghatározó látványeleme. Megőrzésre érdemes értékeink közé tartozik!

Heves múltbeli értékei között előkelő hely illeti Nemcsik Kálmán személyiségét is, akit a község polgári fejlődésének egyik legfőbb előmozdítójaként kell megőriznünk az emlékezetünkben!

Forrás:

  • Gy. Gömöri Ilona: Üdvözlet Hevesről. Település – Arculat – Hagyomány. Heves településképi arculata. Heves, 2021. Kiadó: NOTITIA Alapítvány.

  • Képeslapok a Szerelem Alfréd utcáról 1900 - 1960.

  • Heves vármegyei ismertető és adattár. Szerkesztő: Ladányi Miksa. 1936.

  • Heves és Vidéke hetilap cikkei 1900 – 1903.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr8617939082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása