Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

40 éve hunyt el Hegedűs Béla, a hevesi múzeumalapító

2021. február 16. - Gömöri Ilona

1981. február 16-án, hetvenhat évesen elhunyt a gyűjtó, akinek a Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény törzsanyagát köszönhetjük. 8400 db tárgyat hagyott Heves községre végrendeletében azzal a kikötéssel, hogy azoknak helyben kell maradniuk, "hadd szolgálják a helyiek múlt iránti vonzalmát és megbecsülését."

89-7-94.jpg

Hegedűs Béla 1969-ben a Múzeumi Kiállítóhely ajtajában,
kezében a frissen megjelent Heves története c. könyvvel. 

Hegedűs Béla Balassagyamaton született 1905. szeptember 5-én. Öt hónapos korában került Hevesre nevelőszülőkhöz, Járó Lőrincékhez. Mivel Járóék kosárfonással, fonott bútorok készítésével foglalkoztak, ő is kitanulta ezt a mesterséget. Kosárfonóként, majd kereskedőként dolgozott, de életének igazi értelmet a gyűjtőmunka adott. 
Még gyermek volt, amikor a kutatók a Hanyi-ér mellett a koraközépkori ispáni vár, az ősi Heves nyomait keresték. A 8-9 éves Járó Béla (ahogyan nevelőszülei után nevezték) ide járt fűzfavesszőért. Érdeklődését felkeltették a földből előkerülő tárgyak, ettől kezdve a régiségek gyűjtése életre szóló szenvedélyévé vált.
Felesége, Schelnbach Mária megértő és kitartó társként mindenben segítette. Lakásuk a Bethlen Gábor út elején  volt, melyet zsúfolásig megtöltöttek a „kincsek”. Szinte minden tenyérnyi helyet kihasználva - a padláson, a szobában, az ágy alatt, a falakon – tömegével álltak a régi tárgyak. Szívesen megmutatták a hozzájuk betérő érdeklődőknek. Béla bácsi szeretettel és meggyőzően ismertette gyűjteményét, egy-egy látogatás élménye sokakban máig él. Amatőrként, de megszállottan gyűjtött, elkötelezetten rajongva Heves története iránt. A visszaemlékezések szerint, ha valahol ástak, képes volt reggeltől estig figyelni, mi kerül elő a földből. Folyamatosan képezte magát, autodidakta módon tanult, olvasott. Tapasztalatszerzés céljából kutatókkal, gyűjtőkkel levelezett. Legkedveltebb témája, érdeklődési területe a hevesi vár kérdése volt.
Feleségével együtt szerényen éltek. Minden pénzüket a gyűjtemény gyarapítására fordították. Előfordult, hogy még az élelmet is megvonták maguktól ennek érdekében.
A múzeum létesítésének gondolata élénken foglalkoztatta az 1950-es évektől. Segítségért fordult a Heves Megyei Múzeumok Igazgatóságához, a Heves Községi Tanácshoz, a Magyar Rádióhoz. 1959-ben önállóan rendezett kiállítást.A Heves Megyei Múzeumok Igazgatósága 1966-tól foglalkoztatta „múzeumi munkaerő” munkakörben.

Gyűjteménye 1969-ben hivatalosan is a látogatók elé kerülhetett, amikor a Hunyadi u. 2. sz. házban megnyílt a Múzeumi Kiállítóhely.
Munkája elismeréseként 1970-ben megkapta a „Hevesért” kitüntetés arany fokozatát.1980-ban Heves Megye Tanácsa a „megye művelődésügyéért” kitüntetésben részesítette.í

Sírja a Felső-temetőben található. 

hpim0270.JPG

Hegedűs Béla és felesége síremléke a Felső-temetőben. 2005. (fotó: Gy. Gömöri Ilona). Napjainkban új emlékkő áll a síron. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr416429616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása