Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Az órás, a fodrász, a rádiószerelő...

2022. február 11. - Gömöri Ilona

Hét szakma egy helyen! Felépült a Szolgáltatóház 1968.

f_162-95_uniszerv-uzlethaz_2_3.jpg

A hatvanas években a háztartásokban addig nem látott mértékben terjedtek el a műszaki cikkek. Egyre több család engedhette meg magának, hogy mosógépet, porszívót, hűtőgépet, televíziót, magnetofont, lemezjátszós rádiót vásároljon. Javításukhoz helyben elérhető szakemberekre volt szükség. Ezért született meg 1967-ben Heves község vezetőségében a szándék, hogy szolgáltatóházat építtet.

Az épület helyeként az akkor frissen felépült, új Művelődési Otthon melletti telket jelölték ki, mely korábban egyházi területnek számított.
A tervek elkészítésére a budapesti Ybl Miklós Tervező Szövetkezetet kérték fel. A Szövetkezetnek országosan komoly szerepe volt az új típusú ipari-szolgáltató épületek tervezésében.
Az építkezés lebonyolítására a Hevesi Építő Ktsz. kapott megbízást. A munkálatok összesen hárommillió forintba kerültek, melyből egymilliót fordítottak a belső berendezésre és felszerelésre.
A téglalap alakú, raktárakkal és szociális helyiségekkel jól ellátott épületben kaptak helyet az órások, a szabók, a cipészek, a női és férfi fodrászok, a fényképészek, a rádió- és kisgépjavítók, később a kozmetikusok. A hét szakmának otthont adó szolgáltatóházat 1968 nyarán adták át, mely jelentősen megkönnyítette a Hevesen és környékén élők igényeinek ellátását.

f_162-95_uniszerv-uzlethaz_1_3.jpg

Szögletes az épület és szögletes a rádió is...
A korszak egyik jellemzője, hogy minden, ami gömbölyded, ódivatúnak számított,
és mindent, ami szögletes, modernnek tartottak.  

terta_t422-02.jpgTerta típusú rádió az 1960-as évekből. 

Forrás: Heves Megyei Népújság 
Szöveg és kép: Gy. Gömöri Ilona 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr9717412546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása