Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Az erki “19 serétes” turulmadár

2022. július 21. - Gömöri Ilona

Nem mindennapi madár megjelenése keltette fel a dél-hevesi emberek figyelmét 1902 novemberében. Erk határában egy helyi lakos, Göncő Károly egy jól kifejlett barátkeselyűt ejtett zsákmányul. Testén látszott, hogy korábban 19 sörétet (“serétet”) kapott, de “teljesen kiheverte baját, s most már teljes szépségében pompázik”. A rendkívüli eseményről hírt adott a Heves és Vidéke hetilap, mely a megtekintésére is felhívta az olvasók figyelmét: Tekintettel a fejedelmi madár ritka voltára (mert évente csak egyet tojik) ajánljuk a megtekintésre, annyival is inkább, amennyiben őseink által tisztelt Turul madarat ritka ember láthat az alföldi rónán."

barat-keselyu1_jpg_europamadarai_hu.jpgBarátkeselyű. Felv. Juan Lacruz. Creative Commons. Qubit, 2021.04.28. 

Miért különleges madár a barátkeselyű?
Mérete hatalmas. Testhossza 100-110 cm, szárnyfesztávolsága 250-300 cm, tömege pedig 7,5-12,5 kg. Feje csupasz, tollazata sötétbarna. Ritkán zsákmányol kisebb emlősöket, igazi dögevő. Fejét repülés közben behúzza, kézevezőit szétterpesztve tartja, ezzel segítve az emelkedést. Fán költ, fészke két méter magas és egy méter széles is lehet. A keselyűpárok felváltva, 55 napig ülnek az egyetlen tojáson, melyből a fióka május elején kel ki. Fokozottan védett madár, az Európában ismert négy őshonos keselyűfaj egyike. Magyarországról régen kipusztult az illegális mérgezések, lelövések, valamint a táplálékforrások csökkenése miatt. 1932 után egyetlen alkalommal, 2008-ban figyeltek meg egy barátkeselyűt. 2021-ben a hazai szakemberek egy Bulgáriából érkező jeladós példány feltűnését követték nyomon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ám  néhány nap alatt nyoma veszett.

Miért nevezik turulmadárnak?
A mondai turul az élővilágban nagy testű sólyommal, kerecsensólyommal vagy keselyűvel azonosítható, de teljes bizonyossággal nem dönthető el, melyik madárfélét nevezték turulnak. A millenniumi turulmadarak mintájául leggyakrabban az a fakókeselyű szolgált, amelynek preparált példányát a budapesti Természettudományi Múzeumban szemlélhetjük meg kiterjesztett szárnnyal, az emlékműveken látható pózban.

Erk mai  "turulmadarai"
A százhúsz évvel ezelőtti különleges madár további sorsáról és a “turul-észlelés” fejleményeiről nem tudni. Csupán érdekességként – nem összefüggést feltételezve - említem meg, hogy az 1990-es évek elején két vonatkozásban is megjelenik a turulmadár alakja, szimbóluma a község életében. Ekkoriban készült új címere a településnek, amelyben új elemként egy kiterjesztett szárnyú turulmadár is helyet kapott. 1992-ben állítottak emléket a második világháború helyi hősi halottainak. Az emlékmű – mely Györfi Sándor szobrászművész alkotása – szerves részét alkotja a fejét lehorgasztó, 120 cm magasságú turulmadár.
erk_cimer.png
                                                                       Erk mai címere


caj_00632_masolata_2.jpg
                                               Erk. II. világháborús emlékmű turulmadara 

Így kötődik Erk községhez a turulmadár, valódi észlelésként valamint védelmező erejű szimbólumként.

Forrás:
- Turul. Heves és Vidéke hetilap 1902. november 23.
- Magyarországon lőhettek le egy fokozottan védett nehéz életű keselyűt. Qubit, 2021. április 28.

Fotók:
- Creative commons Juan Lacruz  https://qubit.hu/2021/04/28/magyarorszagon-lohettek-le-egy-fokozottan-vedett-nehez-eletu-keselyut
- www.erk.hu

Szerző: Gy. Gömöri Ilona 2022.07.21. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr3917887889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása