Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Jézuskereső körmenet a Fájdalmas Anya szobrához

2022. április 14. - Gömöri Ilona

145 éve áll Hevesen, a mai Vértanú és Mária utcák sarkán lévő lakóház előkertjében egy különleges kegyszobor, a Fájdalmas Anya. Nemcsak maga a szobor és az építmény számít fontos kultúrtörténeti emlékünknek, hanem a hozzá kötődő helyi hagyományok is. Ezek közé tartozik a Jézuskeresés szokása. 

kep_052.jpg

A szobornak az 1940-es évekig fontos szerepe volt a hevesi katolikusok vallásos szokásaiban. Nagyszombat éjjelén a hívek a templomtól indulva körmenettel keresték fel az út menti kereszteket és a Fájdalmas Anya szobrát. A vallásos népszokás neve a “Jézuskeresés”, mely a halott Jézus sírját felkereső asszonyok hagyományát őrzi, résztvevői jelképesen az ő nyomukban járnak. Az imák és énekek során a már “megtalált Jézussal”, a feltámadás örömhírét énekelve érkeztek vissza a templomhoz.

A Jézuskeresés szokása már a szobor állíttatását megelőzően, 1877 előtt is szokásban lehetett Hevesen. A 18. század második felében, Eszterházy Károly püspökségének idején feljegyezték, hogy Hevesen évente öt körmenetet tartottak, melyek közül az egyik Nagyszombat éjjelén történt. 

A Jézuskeresés hagyományát napjainkban többfelé őrzik Magyarországon, húsvétvasárnap hajnalán bejárva a településeket a feltámadás örömhírével.

Fotó: Kiss Katalin 2010.
Szöveg: Gy. Gömöri Ilona 
Forrás: Gy. Gömöri Ilona: Út menti keresztek, kegyszobrok, falifülkék Hevesen és határában. Agria 36. Az Egri Múzeum Évkönyve. 347-383. p.  Eger, 2000.) 

kep_051.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr3217808305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása