Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Az "árva gyerek" kincseiből múzeum lett. 50 éve nyílt meg a Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény

2019. november 09. - Gömöri Ilona



1969-ben nyílt meg Heves városában a Helytörténeti Gyűjtemény (akkor Kiállítóhely), november 9-én kapott működési engedélyt. A Hunyadi u. 2. sz. alatti épületben egy magángyűjtő gyűjteményéből létesült az első kiállítás az egri Dobó István Vármúzeum szakmai hátterével. 

10.jpg

A gyűjtő Hegedűs Béla, aki a kiállítóhely megnyitásakor hatvannegyedik évében járt. Egész életében szenvedélyesen gyűjtött mindent, ami a múlt emléke: régészeti leleteket, történeti és néprajzi tárgyakat, festményeket, könyveket, stb. 
Öt hónaposan árva gyerekként került Hevesre Balassagyarmatról. Járó Lőrincéknél nevelkedett, és mivel ők kosárfonók voltak, ő is ezt a mesterséget tanulta ki. 
Már gyermekkorában odafigyelt mindarra, amit talán más észre sem vett. Eltette a földből előkerült cserépdarabokat, csontokat,  köveket, sőt fel is jegyezte, hol kerültek elő, térképet készített. Ha valahol ástak, egész napon át ott állt és figyelt. Összegyűjtötte Heves és környéke jellemző paraszti bútorait, a gazdálkodás tárgyait. Bejárta a nemesi kúriákat, ahonnan sok értékes történeti tárgyat  mentett meg az államosítás idején.  Ismerte az egész település. Szívesen vittek neki régi tárgyat. Amit nem kapott meg ajándékba, megvásárolta. Nagyon sokan még napjainkban is emlékeznek rá, hogy inkább nem evett, hogy összegyűljön a szükséges pénz egy-egy számára fontos tárgy megszerzésére. Ebben támogatta felesége is. Lakásuk "múzeummá" vált, gyakran fogadtak látogatókat is. Béla bácsi szívesen és színesen "mesélt" kincseiről.  
A gyűjtemény felkeltette az egri Dobó István Vármúzeum figyelmét is. Bakó Ferenc igazgató egyengette a múzeumi intézménnyé válás, a működési engedély megszerzésének útját. Így nyílhatott meg az első kiállítás 1969-ben.

hegedus_bela_otthonaban.jpg

                   
1981-ben, amikor Hegedűs Béla meghalt, végrendeletében Hevesre hagyta 8400 db tárgyból álló gyűjteményét. 

Az általa összegyűjtött tárgyak képezik a mai Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény törzsanyagát. Halála után folytatódott a gyűjtőmunka, az  utóbbi mintegy harminc év alatt jelentős mértékben sikerült  gyarapítani a gyűjteményt, és megkezdődött annak tudományos feldolgozása is. 

Az intézmény 2005-ben - Hegedűs Béla születésének 100.  évfordulóján - kapott helyet a város központjában álló klasszicista épületben, ahol jelenleg is működik. 

Az ötvenedik évfordulón tisztelet és köszönet illeti az "árva gyermeket", Hegedűs Bélát, aki igazi kincset, maradandó értéket adott Heves városának!

letoltes.jpg

02_-hevesi-helytorteneti-gyujtemeny-1.jpg

02_-hevesi-helytorteneti-gyujtemeny-4.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr9915299118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása