Gy. Gömöri Ilona kutatói blogja

Hevesi Históriák

Hevesi Históriák

Négyszáz név hangzott el..... Június 12. Heves, Mártírok Csarnoka

Az ökomenikus mártír-megemlékezések hagyománya Hevesen

2020. június 12. - Gömöri Ilona

Gondolatban ma is ott voltam a hevesi Zsidó temetőben lévő Mártírok Csarnokánál, ahol régen hagyományosan minden év június 12-én megemlékeztünk zsidó mártírjainkról.

1_6.jpg                          Emléktábla a Mártírok Csarnokában.   Fotó: Gy. Gömöri Ilona 1996 

Emlékeztünk arra, hogy 1944-ben ekkor gyűjtötték a környék zsidóságát (köztük az előzőleg a bagólyuki bányatelepre hurcolt hevesieket is) a kerecsendi téglagyárba, majd gyalogosan a maklári vasútállomásra kísérve adták át a németeknek. A zóna zsidóságát június 16-ig kellett elszállítani Kassán át Auschwitzba. Az 550 hevesi deportált közül 1945. május 5-ig csak 31 személy tért vissza. 

A hitközség két emléktáblán örökítette meg az áldozatok neveit, melyeket először a templomukban, majd a temetőben lévő Mártírok Csarnokában helyeztek  el. 
f_91-97_zsido_temeto.jpg                       A Mártírok Csarnoka a temetőben.   Fotó: Gy. Gömöri Ilona 1994

A megemlékező szertartáson mindig sokan vettek részt, igyekeztek eljönni a külföldre települt hozzátartozók is. A többség a kis épületen kívül állva hallgatta a meghívott rabbi által vezetett liturgiát, majd felhangzottak a mártírok nevei. Mintegy négyszáz nevet soroltak fel méltósággal, illő tisztelettel. 
A megemlékezések kezdettől, 1946-tól ökomenikusak voltak. A hitközség vezetője minden évben levélben hívta a helyi református és a katolikus egyházközségek tagjait a szertartásra, akik testületileg is képviselték felekezetüket, kinyilvánítva együttérzésüket. 
Ugyan jónéhány éve nem került sor ezen a helyen közös megemlékezésre, de bízom benne,  lesz még szándék, erő és lehetőség, hogy újra itt és együtt méltó módon emlékezzen zsidó, katolikus és református hívő Heves zsidó áldozataira. 


A 2016. április 16-i megemlékezés - 
https://www.breuerpress.com/2016/04/16/emlekezes-a-hevesi-zsidosag-tragediajara-402-nev-a-tablakon/

https://www.youtube.com/watch?v=8jmWEOnrpNc&t=335s

Bővebben:
Gy. Gömöri Ilona: Az egyházak és szerepük a település életében (XIX-XX. század) In.Tanulmányok Hevesről. Szerkesztette Petercsák Tivadar - Szabó J. József. Heves, 2001. 291-331.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesihistoriak.blog.hu/api/trackback/id/tr7015806944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása